A barlangot alkotó himalájai sóról

A himalájai só mintegy 250 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor az ősóceánt kiszárította a Nap, majd a hátramaradt só megkövesedett. Ahogyan évmilliók alatt a kontinensek kialakultak, a föld mélyén tiszta állapotban maradt só sókristályokba tömörült, magába zárva nyomelemeket és ásványi anyagokat. A só színe az átlátszó fehértől a halványrózsaszínen át a piros színig terjed attól függően, mennyi a vasoxid-tartalma.

A világ egyik legnagyobb sóbányája Pakisztán Punjab tartományában található, innen származik a Sóterápium 15 tonnányi sótéglája, sósziklája és sógranulátumja is.

A himalájai sót használják az egészséges táplálkozás részeként is, de jótékony hatása miatt építőelemként (sóbarlang), dekorációként (sólámpa, sómécses) és kozmetikumként (szappan, fürdősó) is elterjedt.

A Sóterápium levegője az állandó alacsony hőmérséklet (18–22 ºC) és az alacsony páratartalom mellett allergénektől mentes, nagyon kis mikroorganizmus koncentrációval rendelkezik, így ez a rendkívül tiszta, száraz sós levegő jótékony hatással van az emberi szervezetre.
A levegőben levő kristálysó pára és kristálysó belélegzésével megtisztítja a tüdőt, a hörgőket, segít az allergiás megbetegedéseken, erősíti az immunrendszert, gyógyítja a bőrbetegségeket, stb. Tovább a só hatásaira

A gyerekeknek külön helyiséget – „Sótaposót” – alakítottunk ki, ahol sógranulátummal sóhomokozhatnak, játék közben pedig észrevétlenül gyógyulhatnak.

A sóbarlangban a sótéglafal világítás hatására felmelegszik és negatív ionokat – azaz anionokat – bocsájt ki.

Tudta-e, hogy…

Hippokratész

az orvoslás atyja vallotta, hogy az emberek legfontosabb tápláléka és gyógyszere a tiszta levegő.
Egy felnőtt ember naponta 15 kg levegőt lélegzik be. Ez a mennyiség többszöröse az általunk naponta elfogyasztott élelem és víz mennyiségének. (Az élethez minden szervezetnek energiára van szüksége, ezért minden nap magunkhoz veszünk kb.1 kg élelmet, 3 kg folyadékot és percenként kb. 6 liter levegőt.)

Németországban 3000 lakásban végeztek felmérést, amelyben a levegő szennyezettségét mértek. Az eredmény: a lakás levegője 10-20-szor porosabb, mint egy forgalmas útkereszteződésé. Életünk 80-90%-át pedig ezekben a zárt terekben töltjük (otthon, munkahely, iskola, autó, stb.). Ennek pedig súlyos kihatása van az életminőségre (fejfájás, figyelemcsökkenés, vérnyomásnövekedés, fáradékonyság, pszichés feszültség), főleg ha 100000 db cm3 alá csökken az anionok száma.

Mi az az anion?

Negatív töltésű levegőrészecske egy atomi összetevője. Anionban gazdag helyen frissnek érezzük a levegőt, például vihar után sétálva a szabadban, vagy vízesésnél (95000-450000 anion/cm3), erdőben (50000-100000 anion/cm3).

Anionban gazdag levegőre tehát szükségünk van, hiszen egy levegőtlen szoba (40-100 anion/cm3), légkondicionált iroda (0-20 anion/cm3) nem nyújt kellően friss levegőt, ezért hamar megbetegíti a szervezetet.

Anionok magas számának hatásai:

 • Elektroszmog csökkenés
 • Csökkenti a stresszhormonokat
 • Segít megelőzni a fejfájást
 • Növeli az aktivitást
 • Csökkenti a por-, fű- és virágpollen, állati eredetű szőrallergia és asztma tüneteit
 • Semlegesíti a füstöt, szagokat
 • Segít megelőzni a légzési problémák kialakulását
 • Antibakteriális hatása lévén hatástalanítja a levegőben lévő baktériumokat, gombákat, vírusokat, ezáltal biztosítva egészséges környezetet.
 • Vértisztító hatású. Az anion növeli a vérben található ásványi összetevők (kalcium, nátrium, kálium) arányát, és ezzel az alkalizálással tisztítja a vért, aktivizálja a sejteket.
 • Immunrendszer erősítés.
 • Központi idegrendszer szabályozása. Az anionok szabályozzák a központi idegrendszert, amely felelős az érrendszer és a belső szervek működéséért, és segít minket pozitívan gondolkozni és érezni. Az anion élénkíti az egész szervezetet, beleértve az idegrendszert, érrendszert, sejteket, nyirokrendszert, javítva azok működését, növelve az életerőt.